Как да си направим мекици?
Мекиците са една от най-популярните традиционни български закуски. И може би една от най-любимите на българина. Най-често ги консумираме с пудра захар, конфитюр, сирене, шарена сол и... със спомен за детството и мекиците на баба. Предлагаме ви една изпитана традиционна рецепта за мекици от българска готварска книга. Нека поставяме повече родни ястия на трапезите си и съхраняваме традициите в приготвянето им!
Ето и рецептата:
Разбиваме добре 2 яйца, прибавяме последователно ¼ кг кисело мляко, в което сме разтворили ½ лъжичка сода, ½ кг брашно и щипка сол, като бием непрекъснато сместа. Прибавяме след това 1 чаша хладка вода и продължаваме да бием сместа, докато почне да пуска мехури; оставяме я да почива ½ час, след което пържим мекиците в обилно и силно сгорещена мазнина. Ръсим ги с пудра захар, докато са още горещи.
Из „601 изпитани готварски рецепти”, 1991, Пенка Чолчева
И да не забравите най-важната съставка – щипка любов.
Ето и рецептата:
Разбиваме добре 2 яйца, прибавяме последователно ¼ кг кисело мляко, в което сме разтворили ½ лъжичка сода, ½ кг брашно и щипка сол, като бием непрекъснато сместа. Прибавяме след това 1 чаша хладка вода и продължаваме да бием сместа, докато почне да пуска мехури; оставяме я да почива ½ час, след което пържим мекиците в обилно и силно сгорещена мазнина. Ръсим ги с пудра захар, докато са още горещи.
Из „601 изпитани готварски рецепти”, 1991, Пенка Чолчева
И да не забравите най-важната съставка – щипка любов.
Как да си направим мекици?
Прегледан от rodnoto.bg
на
2015-10-31T00:34:00+02:00
Рейтинг:
Няма коментари: