Лечебните природни храни според Петър Дънов
Природата ни е дарила с богат избор от ценни храни. Давайте на организма си от всички плодове и зеленчуци – във всеки от тях природата е вложила сили, които поддържат живота, съветва Учителят Петър Дънов. Според него е добре да се храним в определени часове, но когато не е възможно, да ядем само когато сме гладни. Нужно е храната да бъде разнообразна. Всичко, в което има еднообразие, е опасно. Еднообразието в храненето е също опасно. И най-важното: Храната трябва да се яде с удоволствие, за да се приемат всички полезни нейни качества, казва Учителят.
Той изброява 20 жизненоважни за организма ни природни храни. Ето кои са те и с какво са полезни:
1. Магданоз – полезен е за целия организъм. Добре е да се яде за здрав стомах и здраво сърце.
2. Тиква – успокоява нервите и е добре да се консумира преди важни събития.
3. Варен фасул -лекува болни бъбреци.
4. Лимон – активизира силите на организма и дава усещане за енергия.
5. Коприва – забавя побеляването на човешката коса.
6. Ябълка – дарява с красота.
7. Диня – подобрява настроението и активизира тялото. Когато ви е носталгично, хапнете диня.
8. Грах – изравнява тена на кожата.
9. Патладжан – подобрява самоувереността. Според Дънов хора, които са плахи и несигурни, трябва да ядат повече от него.
10. Пъпеш – успокоява и ни прави по-търпеливи и тактични.
11. Смокини – засилват имунитета и укрепват целия организъм.
12. Праскови – помагат при стомашни раздразнения.
13. Кайсии - помагат при анемия или проблеми с черния дроб.
14. Захарно цвекло - помага при проблеми с очите.
15. Орехи – най-силният мозъчен стимулатор сред храните. Подобряват паметта.
16. Оризът – помага за по-лесното съсредоточаване и е от полза при медитация. Според Дънов оризът е храна за духовно израстване.
17. Череши - помагат за добро кръвообращение и зареждат човека с приятни емоции.
18. Домати – влияят благотворно на кръвта.
19. Картофи – повишават удовлетвореността.
20. Леща – лекува късогледство.
Какви храни е най-добре да се ядат в различни дни от седмицата и за какво помагат? Ето как ги групира Учителят:
Понеделник - ден за храни, които развиват въображението: зеле, лапад, лобуда, зелен фасул, маруля, краставици, зелена царевица, бакла, печурки.
Вторник – ден за храни, които дават енергия: коприва, червени чушки, лук, чесън, хрян, бяла ряпа, репички, спанак.
Сряда – ден за храни, които развиват интелигентността: моркови, леща, зряла царевица, магданоз, чубрица, круши и други жълто обагрени плодове.
Четвъртък - ден за храни, които усилват вярата, поддържат достойнството и достолепието: праскови, картофи, тикви, бамя, фъстъци, орехи, бадеми, маслини, жито, растително масло, мляко.
Петък - ден свързан с красотата на идеала и с вътрешния подтик на Любовта. Храни: череши, вишни, ябълки, сини сливи, смокини, ягоди, малини, дини, грах, сусам, мащерка.
Събота - ден за служене на всички добродетели. Храни: орехи, бадеми, лешници, кестени, патладжани, зрял боб, черна ряпа, маслини, боровинки, шипки, кафе, какао и други черупкови плодове и зеленчуци.
Неделя - ден на ума, на идеите, на космическото съзнание в човека. Храни: грозде, стафиди, портокали, мандарини, ориз, леща, слънчоглед, овес, ръж, ечемик.
Лечебните природни храни според Петър Дънов
Прегледан от rodnoto.bg
на
2016-10-19T00:02:00+03:00
Рейтинг:
Няма коментари: