Най-вкусният български боб
Родопското село Смилян е популярно с най-вкусния боб, който се отглежда по нашите земи. Смилянският фасул има уникален вкус и е известен както в България, така и в чужбина.
Традициите за отглеждане на фасул по горното течение на река Арда датират от повече от 250 години и се предават от поколение на поколение. Бобените насажденията се обработват ръчно и се използва само естествен оборски тор. Годишно в Смилян и в съседните Могилица и Арда се добиват около 30 тона смилянски фасул.
Смилянският фасул е една от малкото български храни, защитени с патент за словна марка. За съжаление в магазините често виждаме надписа „Смилянски“ върху опаковките на боб, но ако наистина искате да сте сигурни, че ще са насладите на уникалния му вкус, то най-добре да си го купите от местните хора.
А освен да опитате вкусния Смилянски боб, в село Смилян може да разгледате и малък, но изключително очарователен Музей на боба.
Музеят е събрал уникални художествени творения, изработени от бобени зърна. Може да разгледате част от тях ТУК.
Традициите за отглеждане на фасул по горното течение на река Арда датират от повече от 250 години и се предават от поколение на поколение. Бобените насажденията се обработват ръчно и се използва само естествен оборски тор. Годишно в Смилян и в съседните Могилица и Арда се добиват около 30 тона смилянски фасул.
Смилянският фасул е една от малкото български храни, защитени с патент за словна марка. За съжаление в магазините често виждаме надписа „Смилянски“ върху опаковките на боб, но ако наистина искате да сте сигурни, че ще са насладите на уникалния му вкус, то най-добре да си го купите от местните хора.
А освен да опитате вкусния Смилянски боб, в село Смилян може да разгледате и малък, но изключително очарователен Музей на боба.
Музеят е събрал уникални художествени творения, изработени от бобени зърна. Може да разгледате част от тях ТУК.
Най-вкусният български боб
Прегледан от rodnoto.bg
на
2016-10-18T21:56:00+03:00
Рейтинг:
Няма коментари: