Българското море през погледа на един американец
„Когато за първи път стъпих върху горещия пясък на България и видях брега на Черно море, си помислих: „Това трябва да е океанът...“. Така започва разказа си за срещата с българското море Лукас Петерсън, журналист в американското издание New York Times.
В обширна статия той описва впечатленията си за нашата родина. Петерсън пристига в България за сватбата на свой братовчед в Хасково. Булката е българка и сватбата е в Хасково. Ето видео от тържеството, което Лукас е споделил:
Според американеца българското море е идеален избор за пътешествия и почивка. „Прекарах няколко дни обикаляйки българското Черноморие с кола, наслаждавайки се на топло и слънчево време, невероятни гледки към морето и красиви древни градове край морския бряг. Не бих се изненадал, ако това кътче стане новата „гореща“ дестинация в Източна Европа, с изобилието си на евтини места за отсядане, фантастична морска храна и прекрасни безплатни плажове“.
След сватбата в Хасково, Лукас се отправя към Бургас. Първото нещо, от което е впечатлен, е Арменската църква „Сурп Хач“, построена през 1673. „Всъщност, цялата област е пропита с история. Обичам богатата история, с която са пропити райони като Бургас и близките градове Несебър и Созопол“, пише той.
Лукас е впечатлен от артефактите от бронзовата епоха в Археологическия музей в Бургас и добавя, че там може да се види най-старата открита мраморна статуя в България само срещу 5 лв. вход, а срещу 10 лв. може да посетитиш всичките четири музея в града.
Освен от историята, Петерсън остава впечатлен от качеството и цената на храната в Бургас. Най-много му харесват шопската салата, кашкавалката и морските деликатеси - миди и панирани калмари. Отбелязва също, че алкохолът също е евтин и дава пример с „Бургаско пиво“, което струва 2 лева.
Лукас пише, че в България дори и най-бедният турист може да си позволи да се храни в заведение. Друго впечатление, което споделя, е че у нас като цяло има малко хора, които говорят английски. Отбелязва и, че повечето табели у нас са на кирилица.
Петерсън посещава още древните градове Несебър и Созопол, където отново сравнява качеството и цената на храната, както и предлаганите стоки и сувенири. В Несебър най-много го впечатлява църквата Свети Стефан и споделя, че е истинско удоволствие да се разхождаш по калдаръмените улички на стария град. Пътешествието му продължава в Созопол, чието очарование според него, също както на Несебър, се дължи на калдаръмените улички, приятните ресторантчета и спиращите дъха морски гледки.
В края на статията си журналистът описва бургаската ивица като красив и обширен плаж с бял пясък и заключава: „Чудя се, как досега не съм посещавал тази част на света“.
В обширна статия той описва впечатленията си за нашата родина. Петерсън пристига в България за сватбата на свой братовчед в Хасково. Булката е българка и сватбата е в Хасково. Ето видео от тържеството, което Лукас е споделил:
Според американеца българското море е идеален избор за пътешествия и почивка. „Прекарах няколко дни обикаляйки българското Черноморие с кола, наслаждавайки се на топло и слънчево време, невероятни гледки към морето и красиви древни градове край морския бряг. Не бих се изненадал, ако това кътче стане новата „гореща“ дестинация в Източна Европа, с изобилието си на евтини места за отсядане, фантастична морска храна и прекрасни безплатни плажове“.
След сватбата в Хасково, Лукас се отправя към Бургас. Първото нещо, от което е впечатлен, е Арменската църква „Сурп Хач“, построена през 1673. „Всъщност, цялата област е пропита с история. Обичам богатата история, с която са пропити райони като Бургас и близките градове Несебър и Созопол“, пише той.
Лукас е впечатлен от артефактите от бронзовата епоха в Археологическия музей в Бургас и добавя, че там може да се види най-старата открита мраморна статуя в България само срещу 5 лв. вход, а срещу 10 лв. може да посетитиш всичките четири музея в града.
Освен от историята, Петерсън остава впечатлен от качеството и цената на храната в Бургас. Най-много му харесват шопската салата, кашкавалката и морските деликатеси - миди и панирани калмари. Отбелязва също, че алкохолът също е евтин и дава пример с „Бургаско пиво“, което струва 2 лева.
Лукас пише, че в България дори и най-бедният турист може да си позволи да се храни в заведение. Друго впечатление, което споделя, е че у нас като цяло има малко хора, които говорят английски. Отбелязва и, че повечето табели у нас са на кирилица.
Петерсън посещава още древните градове Несебър и Созопол, където отново сравнява качеството и цената на храната, както и предлаганите стоки и сувенири. В Несебър най-много го впечатлява църквата Свети Стефан и споделя, че е истинско удоволствие да се разхождаш по калдаръмените улички на стария град. Пътешествието му продължава в Созопол, чието очарование според него, също както на Несебър, се дължи на калдаръмените улички, приятните ресторантчета и спиращите дъха морски гледки.
В края на статията си журналистът описва бургаската ивица като красив и обширен плаж с бял пясък и заключава: „Чудя се, как досега не съм посещавал тази част на света“.
Българското море през погледа на един американец
Прегледан от rodnoto.bg
на
2016-07-22T12:02:00+03:00
Рейтинг:
Няма коментари: