Меню

Плодова пита по рецепта на Елисавета Багряна

Четири яйца и 1 ч. ч. захар се разбиват до побеляване. Добавя се една ванилия, по-малко от чаена чаша кисело мляко, разбито с щипка сода за хляб, и 1 лъжица лимонов сок. Добавя се около 350 г извара. Сместа се разбърква добре. Прибавя се 1 ч. чаша брашно и 1 ч. чаша грис. Пак се бърка, за да се получи хомогенна смес. Слагат се 2–3 супени лъжици разтопено краве масло. Седем-осем ягоди, кайсии или боровинки, или друг мек плод се намачкват и се смесват с тестото. Сместа се изсипва в намазана с краве масло форма. Отгоре се нареждат резенчета от плода. Пече се в предварително загрята фурна.


Рецептата е част от книгата „Гозбите на старите българи“ на Румяна Пенчева и Мирела Костадинова (Издателство „Бард“), която предстои да излезе в България на 12 септември 2016. Авторите разкриват каква е била кухнята на българина от ХІХ и началото на ХХ век, като надникват във всекидневието на известни български писатели, политици и видни граждани. В писма, дневници, спомени, в писателски бележници са съхранени техните предпочитания в храненето. „Смятаме, че ще е изненада и предизвикателство за читателя да прочете, пък и да сготви ястие или сладкиш по любимите им рецепти“, казват Румяна и Мирела. 

Очаквайте още рецепти на български писатели и политици.  

---------------
Последвай „България е моята родина“ във Facebook, за да научаваш още от позитивното и красивото в родината ни 
Плодова пита по рецепта на Елисавета Багряна Прегледан от rodnoto.bg на 2016-08-31T21:30:00+03:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.